balanced-diet-featured

Od předešlých témat přejdeme k o něco serióznějšímu námětu, a to k bezlepkové dietě (pro odbornou, učenou a vědeckou veřejnost též celiakie) a svatební menu. Taky vám přijde, že se s bezlepkáři setkáváte čím dál častěji? Že každý třetí (čtvrtý, pátý, desátý, patnáctý) člověk je alergický na lepek? Nic proti skutečným alergikům, ale kolik z nich tímto moribundem skutečně trpí a u kolika je to pouze póza moderní hippie, hipster, hybrid doby?

Nicméně to nemění nic na tom, že i s bezlepkovou dietou jednoho nebo obou snoubenců, rodičů, prarodičů, kamarádů, tetiček, strýčků, dětí, psů i koček (no opravdu jich je na jednu svatbu nějak moc) se dá vytvořit opravdu chutné svatební menu či raut.

Zaprvé si tedy musíte rozmyslet, jestli všechno jídlo bude gluten free. A tím myslím opravdu všechno od játrových knedlíčků, nudliček a kapání v polévce, houskových, bramborových, karlovarských, chlupatých, nechlupatých, špekových knedlíků, knedlíků bez tuku, sacharidů a soli, kynutých, nekynutých, hrníčkových, skleničkových, vážených i nevážených knedlíků a samozřejmě raw a veganských knedlíků (protože vejce a mléko v nich samozřejmě není, ale mouka z pšenice, ovsa, ječmenu či žita překvapivě ano – může se jim ještě vůbec říkat knedlíky?) až po koláčky a minikoláčky, dorty a minidortíky, minimuffiny, minicupcaky, minizákusky, a všechna gastronomická díla obsahující toho neřáda lepka).

Za mě, udělat kompletně bezlepkové menu, by nebylo úplně od věci. Vyhnuli byste se složitému popisování jídel a vysvětlování hostům, co je nebo není bez lepku, a otázkám typu „Dal jsem si grilovaný flank steak se zeleninou, mohl bych zkusit ještě bezlepkovou variantu?“ a to opravdu, opravdu nechcete.

Navíc bezlepková jídla jsou velice chutná, z bezlepkové mouky se vaří podobně (zdůrazňuji slovo
„p-o-d-o-b-n-ě“) jako z mouky klasické. Pokud teda dodržíte pár základních zásad jako nevymýšlet si vlastní recepty, pokud jste bezlepkový začátečník (ať už chcete být sebevětší kreativec), nehledat recepty na webovkách typu emimino.cz, modrykonik.cz a rodina.cz (nebo by jste mohli zjistit, že nejste alergičtí pouze na lepek, ale i na mléko a mléčné výrobky, vejce, ořechy, ryby, kuře, krávy a mořské plody i když jste je nikdy neochutnali), neměnit poměry surovin a nenahrazovat ani část bezlepkové mouky moukou normální (nejste Babica a ani v pořadu Ládi Hrušky).

Když to sečteme, přípravu bezlepkového menu nechte určitě na profesionálech.  Dneska není problém sehnat cukrářku, která peče i bezlepkové dorty a restauraci či catering, který vám vyjde vstříc v podobě bezlepkového oběda a večerního rautu. Hosté i váš trávicí a hlavně nervový systém vám budou více než vděční.